Valfrutta dla środowiska
Firma Valfrutta zawsze koncentrowała się na środowisku i na rozpowszechnianiu zdrowych i zrównoważonych ekologicznie wartości.
Zgodnie z tą filozofią w 2012 r. postanowiła rozpocząć projekt #ValfruttaGreen: z pomocą CE.Si.SP Uniwersytetu w Genui - wiodącej organizacji uniwersyteckiej w zakresie oceny zrównoważonego rozwoju, firma Valfrutta przeanalizowała cykl życia wszystkich swoich produktów w celu ograniczenia wpływu procesów produkcyjnych na środowisko.
Działanie to kontynuowano w 2013 r., gdy podpisano dobrowolne porozumienie z Ministerstwem Środowiska w celu obliczenia i ograniczenia śladu węglowego, czyli pomiaru, wyrażonego w wartości CO2 (dwutlenku węgla) całkowitej emisji gazów cieplarnianych bezpośrednio lub pośrednio związanych z produktem.
Analiza została przeprowadzona pod nadzorem grupy zadaniowej z Dyrekcji Generalnej Ministerstwa ds. Zrównoważonego Rozwoju, Klimatu i Energii, przy użyciu ścisłych kryteriów naukowych i zbadano cały łańcuch produkcji.
Wyniki - poświadczone przez RINA Services S.p.A. w ramach audytu przeprowadzonego 27 maja 2014 r., z którymi można zapoznać się poniżej - wskazały środki podjęte następnie przez Valfrutta umożliwiające zmniejszenie śladu węglowego. Nasze serce jest zielone.
Valore delle emissioni nelle principali fasi del ciclo di vita dei prodotti scelti
L'analisi dell'impronta di carbonio è stata effettuata seguendo la metodologia LCA (Valutazione del Ciclo di Vita), regolata dalle norme ISO 14040-14044.
Il ciclo di vita del prodotto include le fasi:
UPSTREAM: coltivazione, produzione del packaging e degli altri ingredienti
CORE: produzione nei nostri stabilimenti
DOWNSTREAM: distribuzione prodotto e smaltimento packaging
CO2 EQUIVALENTE | |
---|---|
0,45 Kg CO2 e/pz. | 1,13 kg CO2 e/kg |
La Carbon Footprint è misurata in kg di CO9 equivalente
(CO2 e), espressi sotto forma di potenziale di riscaldamento
globale (GWP, Global Warming Potential – 100 anni), ed è
riferita ad 1 kg o a 1 litro di prodotto confezionato.
Per consultare la Dichiarazione Ambientale di Prodotto visita il sito dell' EPD
Valore delle emissioni nelle principali fasi del ciclo di vita dei prodotti scelti
L'analisi dell'impronta di carbonio è stata effettuata seguendo la metodologia LCA (Valutazione del Ciclo di Vita), regolata dalle norme ISO 14040-14044.
Il ciclo di vita del prodotto include le fasi:
UPSTREAM: coltivazione, produzione del packaging e degli altri ingredienti
CORE: produzione nei nostri stabilimenti
DOWNSTREAM: distribuzione prodotto e smaltimento packaging
CO2 EQUIVALENTE | |
---|---|
0,52 Kg CO2 e/pz. | 1,29 kg CO2 e/kg |
La Carbon Footprint è misurata in kg di CO9 equivalente
(CO2 e), espressi sotto forma di potenziale di riscaldamento
globale (GWP, Global Warming Potential – 100 anni), ed è
riferita ad 1 kg o a 1 litro di prodotto confezionato.
Per consultare la Dichiarazione Ambientale di Prodotto visita il sito dell' EPD
Valore delle emissioni nelle principali fasi del ciclo di vita dei prodotti scelti
L'analisi dell'impronta di carbonio è stata effettuata seguendo la metodologia LCA (Valutazione del Ciclo di Vita), regolata dalle norme ISO 14040-14044.
Il ciclo di vita del prodotto include le fasi:
UPSTREAM: coltivazione, produzione del packaging e degli altri ingredienti
CORE: produzione nei nostri stabilimenti
DOWNSTREAM: distribuzione prodotto e smaltimento packaging
CO2 EQUIVALENTE | |
---|---|
0,10 Kg CO2 e/pz. | 0,52 kg CO2 e/kg |
La Carbon Footprint è misurata in kg di CO9 equivalente
(CO2 e), espressi sotto forma di potenziale di riscaldamento
globale (GWP, Global Warming Potential – 100 anni), ed è
riferita ad 1 kg o a 1 litro di prodotto confezionato.
Per consultare la Dichiarazione Ambientale di Prodotto visita il sito dell' EPD